Historie
České a moravské koláče patří k tomu nejlepšímu, čím tuzemská kuchyně přispěla do světové gastronomie. České a moravské koláče jsou klasikou slavnostnějších chvil. Jde o tradiční pečivo staré více jak 200 let. Pekly se většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce...) nebo ke křtinám, či svatbám. V bohatých chalupách se pekly i v neděli.
Kulinářská magie připisovala koláčům silnou kouzelnou moc. Babyloňané je pekli na počest bohyně Ištar ve tvaru ženských a mužských genitálií, aby si zajistili její přízeň pro početí synů.
U Slovanů znamenalo darování a přijetí koláče stvrzení slibu. A pokud se společně snědl, pak i uzavření pokrevního bratrství.
Důležitá byla i náplň. Čokoládový krém jistil peníze, broskvový štěstí, jahodový lásku. Tvarohová nádivka posílila psychiku, maková zase plodnost. Oblíbený mřížkový koláč prý garantuje ochranu proti zlým duchům.